2010. július 25., vasárnap

Még mindig sárgabarack... - Immer noch Aprikosen...


"Nagyanyám szabadidejét főként az összeházasítás
és az ezt követő esküvők megszer
vezése foglalta le."

"Grandmamannak kilenc gyereke volt,

és mire Egyiptomba mentünk,

már csak a két legkisebb lány, Marise és Monique nem volt férjnél."

"Ismét koszorúslány lettem.

A szertartásra a ház mögött, egy sátorban került sor...


Az esketés után a vendégek meghallgatták az arab énekest,

mignont ettek és pezsgőt ittak,
míg megszólalt a vacsorára hívó gong...

Az asztalon kis tálak voltak, a
mezze: sáfrányos rizzsel, paradicsommal,
petrezselyemmel és hagymával töltött szőlőlevél, joghurtos padlizsánpüré,
amelyben apró húsgombócok úsztak, fokhagymás sült padlizsán,
padlizsánkaviár, mogyoróhagymás, fokhagymás,
citromos és köményes bárányvelő-saláta, sült-darált csirkehúsgombócok,
olívaolajban párolt articsókaszív.

Pirított kenyérre vékony szelelt
batareket (préselt, füstölt kaviárt) tettek,
tejföllel és citromhéjjal díszítették.
Volt még sült kagyló, francia
pâ-szeletek,
kosarakban állt a vékonyra szelt olasz szalámi,
de volt az egyik kedvencem, a libija, a tehénborsó-saláta,

valamint citromos vinaigrette-tel készült gumózeller- és édesköménysaláta...

A második asztalon húsok, hal és zöldségek sorakoztak.

Rábámultam a hatalmas, egyben megsütött báránycombra,
megcsodáltam Ahmed göngyölt kacsáját,
rizzsel és pörkölt mandulával töltött apró galambjait
(ezt a híres-nevezetes ételt csak ifjú pároknak készítik,
hogy szerelemmel teli, édes életet kívánjanak nekik),
a koftát, a sárgabarackmártásban tálalt kis húsgombócokat,
és számtalan más ínyencséget.

A desszert nem csupán az esküvői tortából állt,
de bivalytejből készült fagylaltból,
sárgabarackpuding és közel-keleti édességek halmaiból..."


Forrás: Colette Rossant: Sárgabarackok a Níluson. Ulpius-ház Könyvkiadó Budapest. 2006.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése