2010. szeptember 17., péntek

Türingiai gyümölcslepény - Thüringer nasser Blechkuchen


Tészta

40 dkg liszt
2 dl langyos tej
3 dkg élesztő
7,5 dkg cukor
12,5 dkg olvasztott vaj
egy csipet só

az élesztőt a langyos cukros tejben felolvasztjuk
a liszttel és a többi hozzávalókkal összegyúrjuk
letakarva langyos helyen kelesztjük

Puding

fél liter tej
egy csomag vanília vagy tejszín ízesítésű pudingpor
5 dkg cukor
7,5 dkg vaj

a tejből és a pudingporból pudingot főzzük,
hozzáadjuk a cukrot és a vajat
és simára keverjük

a kelt tésztát sütőpapíron kinyújtjuk
rátesszük a nagy tepsire
villával mindenütt megbökjük
a pudingmassza egyharmad részét a tésztára simítjuk
szezonális gyümölcsöt (itt: szilva) vastagon a tésztára rakjuk

Felső krémréteg

a maradék pudingmasszához keverünk
7,5 dkg cukrot
12,5 dkg vajat
egy pohár tejfölt
egy tojás sárgáját
egy keményre vert tojás fehérjét

ezt a krémet rákenjük a gyümölcsökre
és közepes lángon 35-45 percig szép aranybarnára sütjük

Jó étvágyat!


Teig

400 g Mehl
200 ml lauwarme Milch
30 g Hefe
75 g Zucker
150 g zerlassene Butter
eine Prise Salz

Hefe in der Milch auflösen und etwa 10 Minuten gehen lassen
mit dem Mehl und den übrigen Zutaten verkneten
zugedeckt an einem warmen Ort gehen lassen

Pudding für den unteren Belag

ein halber Liter Milch
ein Vanille- oder Sahnepuddingpulver
50 g Zucker
75 g Butter

aus der Milch und dem Puddingpulver einen Pudding kochen
50 g Zucker und 75 g Butter dazugeben und verrühren

Teig auf Backpapier ausrollen und auf die Backform geben
Teig mit Gabel überall einstechen
etwa ein Drittel der Puddingmasse auf den Teig streichen
Obst je nach Jahreszeit ( in dem Fall Pflaumen) dick auf dem Blech verteilen

Oberer Belag

zur verbliebenen Puddingmasse
75 g Zucker
125 g Butter
einen Becher Schmand
ein Eigelb
ein steif geschlagenes Eiweiß
zugeben und alles verrühren

Creme auf dem Obst verteilen
und bei mittlerer Hitze etwa 35-45 Minuten schön braun backen

Guten Appetit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése