"Nagyanyám szabadidejét főként az összeházasítás
és az ezt követő esküvők megszervezése foglalta le."
"Grandmamannak kilenc gyereke volt,
és mire Egyiptomba mentünk,
már csak a két legkisebb lány, Marise és Monique nem volt férjnél."
"Ismét koszorúslány lettem.
A szertartásra a ház mögött, egy sátorban került sor...
Az esketés után a vendégek meghallgatták az arab énekest,
mignont ettek és pezsgőt ittak, míg megszólalt a vacsorára hívó gong...
Az asztalon kis tálak voltak, a mezze: sáfrányos rizzsel, paradicsommal,
petrezselyemmel és hagymával töltött szőlőlevél, joghurtos padlizsánpüré,
amelyben apró húsgombócok úsztak, fokhagymás sült padlizsán,
padlizsánkaviár, mogyoróhagymás, fokhagymás,
citromos és köményes bárányvelő-saláta, sült-darált csirkehúsgombócok,
olívaolajban párolt articsókaszív.
Pirított kenyérre vékony szelelt batareket (préselt, füstölt kaviárt) tettek,
tejföllel és citromhéjjal díszítették.
Volt még sült kagyló, francia pâté-szeletek,
kosarakban állt a vékonyra szelt olasz szalámi,
de volt az egyik kedvencem, a libija, a tehénborsó-saláta,
valamint citromos vinaigrette-tel készült gumózeller- és édesköménysaláta...
A második asztalon húsok, hal és zöldségek sorakoztak.
Rábámultam a hatalmas, egyben megsütött báránycombra,
megcsodáltam Ahmed göngyölt kacsáját,
rizzsel és pörkölt mandulával töltött apró galambjait
(ezt a híres-nevezetes ételt csak ifjú pároknak készítik,
hogy szerelemmel teli, édes életet kívánjanak nekik),
a koftát, a sárgabarackmártásban tálalt kis húsgombócokat,
és számtalan más ínyencséget.
A desszert nem csupán az esküvői tortából állt,
de bivalytejből készült fagylaltból,
sárgabarackpuding és közel-keleti édességek halmaiból..."
Forrás: Colette Rossant: Sárgabarackok a Níluson. Ulpius-ház Könyvkiadó Budapest. 2006.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése